overig

Hotspots in Assen (veel tips!)

hotspots in Assen

Aan iemand buiten Drenthe vertellen dat je in Drenthe woont, kan soms heel erg lastig zijn. Ik heb namelijk al vaak gemerkt dat mensen zich daar niks bij voor kunnen stellen. Te landelijk misschien? Toch kan ik je verklappen dat we hier echt niet allemaal in boerderijen tussen de koeien wonen. Sterker nog: ik woon gewoon in een rijtjeshuis. En ik vind Assen eigenlijk best wel leuk. Benieuwd naar hotspots in mijn stad? Ik deel ze hier.

N.B. Nikki van Very Fine House schreef vorige week al een blog over de elf redenen waarom je Zwolle een keer zou moeten bezoeken. Geheel geïnspireerd door haar artikel werkte ik daarom dit artikel over mijn eigen stadje uit. Nikki, bedankt! :) Ik houd het overigens bij zeven punten, omdat ik toch op minder tips kon komen dan ik dacht.

De hotspots in Assen

1. Je moet er natuurlijk maar net van houden, maar het is hier stiekem best rustig. In en rondom het centrum rijden praktisch geen auto’s en dat betekent dat je al wandelend de boel kunt verkennen. Op de bijgesloten foto zie je een stukje van de Vaart waar je niet alleen met je boot aan kunt meren, maar ook een hapje kunt eten en van een heel mooi uitzicht kunt genieten. Aan de kop van de Vaart bevindt zich een soort plein waar je bovendien lekker naar de ondergaande zon kunt staren. En als de zon nog lang niet van plan is om onder te gaan, heb je ook niks te klagen want het uitzicht is mooi.

2. In en rondom het centrum bevinden zich een aantal kringloopwinkels waaronder Het Goed, de Wissel en de Kiekshop. Ook zit er een vestiging van Jouw Marktkraam in het centrum. (Voor wie dit concept niet kent: het is een soort kringloopwinkel waar je je eigen kraam kunt huren, je spullen verkoopt en aan kunt blijven vullen. Een soort marktplaats maar dan in het echt.)

3. Wat ik aan een stad heel mooi kan vinden zijn de oude huizen en panden. Zo zit er aan het water een kleine bakkerij, d’Olderwetse Bakkerieje geheten, vind je langs het water prachtige herenhuizen, is er een oud klooster dat tot museum is omgebouwd en kun je over de Brink wandelen. De bomen die in dit mini park staan schijnen al een paar honderd jaar oud te zijn.

4. Wil je uit eten gaan of gewoon even een vette hap scoren? In Assen kan het allemaal. De lekkerste friet vind je bij Julio Menotti, maar ook heel smakelijk is het eten van een bordje friet bij Plein 10. Heb je liever iets vegetarisch te eten, dan moet je een stukje doorlopen naar de Rolderstraat waar zich een keur aan buitenlandse eettentjes bevindt. Ik eet graag falafel van Cleopatra en dat het liefst in zo’n grote Turkse pizza. Tapas eten kan bij Manolitos; heb je zin om ergens te lunchen of te brunchen dan kan ik je Hotel de Jonge, Liff of Fellini aanraden. Pizza eet ik ’t liefst bij Bella Italia, maar ook La Maschera is erg leuk (en iets minder groot dan eerdergenoemde zaak, iets dat ik soms ook wel prettig vind). Wat de niet-pizzeria’s betreft kan ik ten slotte het restaurant de Gulle Gans nog aanraden. Dit restaurant heeft trouwens een redelijke kaart wat de vegetarische gerechten betreft, zodat je niet alleen maar op het eten van champignons bent aangewezen. (Tip!) (Update december 2018: dit restaurant bestaat niet meer.)

5. Net als veel andere (grote) steden hebben we hier ook gewoon een H&M, Hema en V&D: de grote namen dus! ;) En in tegenstelling tot andere steden zit onze geliefde Action hier gewoon midden in het centrum en niet ver weg op een industrieterrein verstopt. Ik weet dat vrijwel elke vrouw dol is op deze winkel vol hebbedingen, dus tip! In de Singelpassage vind je een interieurwinkeltje dat Van Mooi tot Maf heet waar je toevallig erg leuke, kleine cadeautjes kunt kopen. Het interieur en aanbod wisselt vaak, dus vergeet niet om zo nu en dan eens aan te waaien. Iets verderop bevindt zich één van mijn favoriete boekhandels Iwema geheten. Ik loop er de deur niet plat, maar word altijd erg vrolijk van de winkel wanneer ik me er weer een bezoek aan gun. (Update december 2018: de V&D bestaat hier niet meer.)

6. Net buiten het centrum vind je een groot park met herten, de Hertenkamp geheten. Loop je een klein stukje door dan sta je al in het grootste bos dat Drenthe rijk is. Dit bos, het Asserbos genaamd, is één van de oudste bossen van Nederland. In het midden vind je een grote kinderboerderij, een plek waar ik als klein meisje heel wat uren heb rondgelopen. Vlak voor de kinderboerderij staat een rij kastanjebomen, ook dit is weer een stukje nostalgie, want o wat heb ik daar vroeger naar die glimmende vruchten gezocht. Als je van wandelen houdt of een hond hebt, kun je hier ook uren door het bos heen dwalen.

7. De meeste evenementen sla ik over behalve de TT. In het laatste weekend van juni staat de stad vol podia en lopen er duizenden mensen door de straten. Waar je ook komt, er wordt vooral veel plezier gemaakt. Ooit werden de avonden zo vol opgezet om alle campinggasten te vermaken. Zij stonden namelijk al op de campings rondom het circuit, maar hadden niets te doen. Dat werd natuurlijk rellen en daar zat niemand op te wachten.

Dat programma is inmiddels tot een soort festival uitgeroepen met verschillende thema-avonden. Een beetje de carnaval van het noorden, maar dan met iets meer leren bekleding. Ik vind het heerlijk om dan ergens op straat bij één van de vele kraampjes een vette hap te scoren, even richting het kermisterrein te wandelen en te kijken naar de vele bands die spelen.

Heb ik je met deze zeven tips nog steeds niet kunnen overtuigen, vergeet dan niet dat dit ook dé plek is waar deze leuke blogster woont. Trouwe fans zijn altijd welkom! ;)

Liefs Olga

14 thoughts on “Hotspots in Assen (veel tips!)

  1. Grappig om te lezen! Ik woon nu ruim twee jaar in Assen, en inmiddels ken ik de leuke plekjes een beetje. Ik miste dan ook mijn allerfavorietste koffietentje in jouw lijstje: CafféPranzo! :-) En verder… moet ik heel eerlijk toegeven dat ik blijf dromen van een verhuizing naar Groningen (of Nijmegen!), omdat Assen me nog steeds niet helemaal overtuigd heeft.. Is dat erg? ;-)

  2. Je foto is heel mooi! Ik ben nog nooit echt in het noorden van Nederland geweest, op de waddeneilanden na dan haha!

  3. Graag gedaan! :-)
    Leuk om eens te lezen, ik was twee jaar geleden een keer in Assen voor het werk en had toen niet zoveel tijd om rond te kijken. Ik kwam toen wel langs een kringloopwinkel waar ik voor 4 euro twee analoge camera’s mee kon nemen. Sindsdien vind ik Assen leuk. Misschien nog maar eens een dagje Drenthe doen. Back to my roots! (nouja, mijn opa was een Drent)

  4. Ik was vorige week in de buurt maar ben er niet aan toegekomen om naar Assen te gaan. Naar de binnenstad dan bedoel ik, want ik ben er wel ‘doorgereden’ over de snelweg. Je maakt het wel heel aantrekkelijk op nog eens die kant op te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top