boek, film en muziek samenwerking

Zo bouw je aan je indoor moestuin

Indoor moestuin

Toen jullie nog in een dikke winterjas gekleed de kou trotseerden, zat ik thuis op de bank met alweer een heel mooi boek in mijn handen. Zo lekker bij de kachel leerde ik alles (bij) over het starten van een indoor moestuin. En nu is het de hoogste tijd om jullie daar eens meer over te vertellen. Want een indoor moestuin creëren is gelukkig helemaal niet moeilijk!

Of je nu op een flatje zonder buitenruimte woont of gewoon een paar vorstgevoelige gewassen binnenshuis wilt telen, dit boek opent een wereld van mogelijkheden om je eigen voedsel in huis te verbouwen. De meeste projecten zijn zo eenvoudig dat je geen enkele ervaring nodig hebt om straks van je eigen verse producten te kunnen genieten. 

Als je me een beetje kent, dan weet je dat ik wel van tuinieren houd. Sinds ik op mezelf woon, ben ik regelmatig in de voor- of achtertuin te vinden. Ik doe er niet alleen de gebruikelijke dingen, maar probeer ook een soort moestuin bij te houden. Met aalbessen, aardbeien, druiven en tomaten begint het in ieder geval ergens op te lijken. Ik doe dit al een paar jaar met veel plezier en kan het iedereen aanraden om ook een paar keer per week te tuinieren. Het is niet alleen leuk om successen te boeken (echt!), maar ook nog eens fijn om je hoofd leeg te maken (echt!). Deze vorm van therapie werkt hier in ieder geval uitstekend!

Een paar weken geleden deelde ik mijn eerste moestuin-update met jullie. Ik zaaide namelijk een paar zonnebloemen in en zette wat tuinplannen op een rijtje. De zonnebloemen groeien goed; ik gok dat ik de eerste planten met een paar weken al in de volle grond kan zetten. Daarnaast stopte ik wat tomaten- en paprikazaadjes in potjes. Gewoon, op goed geluk. Maar het resultaat mag er na drie weken wachten ook zijn. En ja, zo eenvoudig is het starten van een indoor moestuin dus!

Indoor moestuin

Van uitgeverij Van Halewyck ontving ik een exemplaar van De indoor moestuin. En ook als je niet enorm van tuinieren houdt, weet ik zeker dat je van alleen de mooie interieurfoto’s al erg vrolijk wordt. Want natuurlijk hoef je geen zak aarde in je badkuip leeg te gooien om binnenshuis een moestuin ‘aan te leggen’. In het boek worden prachtige potten, bakken en geknoopte mandjes als voorbeeld genomen. Enne, inderdaad: de meeste projecten zijn zo eenvoudig dat je in principe geen ervaring nodig hebt om na een tijdje van je zelfgekweekte producten te genieten.

Aan de hand van een zestal thema’s neemt Zia Allaway je mee in de wereld van de indoor moestuin. In de inleiding, tevens ook het eerste hoofdstuk, staat Allaway uitgebreid stil bij de ruimtes in huis. Of je nu in een klein huis met mini tuin woont of juist in een groot appartement: elke woning heeft sterke punten. Elke woning heeft namelijk lichte, zonnige zones, zones met deels zonlicht en koele zones en voor elke ruimte is er wel iets te vinden dat hier prima kan groeien. Met behulp van plattegronden en kleurcodes legt Allaway dit heel precies uit. Bosaardbeien doen het bijvoorbeeld al prima in een bak aan de muur, terwijl je kruiden en eetbare planten op de vensterbank kunt plaatsen. Kortom: een uiterst waardevolle inleiding.

Indoor moestuin

Vervolgens staat ze stil bij een aantal kruiden die je op de vensterbank kunt laten groeien. Kruiden zijn wat mij betreft heel eenvoudig te kweken. Bij tuincentra of de Action vind je al zakjes met zaad en heel simpele kassen om mee te beginnen. Je kunt trouwens ook gewoon kant-en-klare kruidenplanten bij de Aldi aanschaffen. Hier kosten ze het hele jaar door slechts 99 cent en ik kan je vertellen dat je hier heel lang plezier van hebt. (Ik doe dit namelijk ook wel eens en ik vind het soms makkelijker dan een tripje naar het Tuinland!)

In het tweede hoofdstuk besteedt Allaway ook aandacht aan tips en deelt ze DIY’s. Hoe je zelf kruidentrapjes of bakken voor je planten kunt maken, bijvoorbeeld. Ik word daar in ieder geval al helemaal vrolijk van en denk nu al na over tuinmeubels die best een lik verf kunnen gebruiken.

Dan door naar het hoofdstuk over de kiem-, blad- en wortelgroenten waar ook weer genoeg in beschreven wordt. Het is een onmogelijke taak om overal uitgebreid op in te gaan, maar het zaaien van microgroenten in muffinvormpjes vind ik wel echt een fijne tip. Kijk maar eens naar onderstaande foto!

Indoor moestuin

Ook vruchtgroente (de tomaat, bijvoorbeeld) en fruit kun je in je huis kweken. Daar heb ik zelf geen ervaring mee, maar het kopen van een leuke fruitboom is natuurlijk snel gedaan. Boomsoorten als die van de vijg of sinaasappel geven ook direct een boost aan je interieur. Ik schreef al eens eerder over de urban jungle trend die al veel huiskamers heeft overgenomen en volgens mij passen fruitboompjes daar prima tussen.

De indoor moestuin eindigt met een aantal tips van ‘de vakman’. Want over het bewateren, bemesten, groeien, snoeien en verpotten van je indoor moestuin valt ook nog genoeg te zeggen. Al met al een handboek waar je van het begin tot het eind mee uit de voeten kunt. Of uit de groene vingers, dat kan ook natuurlijk. ;)

Bestel De indoor moestuin direct via bol.com. Je vindt ‘m daar nu tegen een gereduceerd tarief. Hartstikke handig!

(*) Op dit artikel is een disclaimer van toepassing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top